Co warto wiedzieć o kawie ketogenicznej?

W ostatnich latach modna stała się kawa ketogeniczna. Jej popularność wynika z wynalezienia diet niskowęglowodanowych, które mogą mieć korzystny wpływ na skład ciała i zdrowie. Stąd wziął się pomysł łączenia kawy z masłem, dzięki czemu napój ma większą wartość odżywczą.

Zarówno kawa (duży wybór na stronie www.bee.pl), jak i masło zawierają dwa elementy, które były przedmiotem wielu dyskusji wśród ekspertów ds. żywienia – tłuszcze nasycone i kofeinę. Przez długi czas zalecano ograniczenie spożycia obu tych produktów w celu uniknięcia chorób, jednak obecnie tendencja ta uległa zmianie.

Jak przygotowuje się kawę ketogeniczną?

Najlepszym sposobem przygotowania kawy ketogenicznej jest połączenie naturalnie palonej kawy organicznej, bez mleka i cukru, z organicznym masłem pochodzącym od zwierząt karmionych trawą. Dzięki temu powstaje produkt o dużej wartości energetycznej, charakteryzujący się zawartością przeciwutleniaczy oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.

Jest to napój, który ma wiele pozytywnych skutków dla zdrowia. Na przykład regularne spożywanie fitochemikaliów pochodzących z kawy wiąże się z obniżeniem śmiertelności z wszystkich przyczyn, niezależnie od tego, czy kawa zawiera kofeinę, czy nie. Z drugiej strony, nie ma dobrej jakości opracowań, w których udałoby się wykazać szkodliwe skutki spożywania masła w perspektywie średnioterminowej. W rzeczywistości najnowsze badania potwierdzają, że nasycone kwasy tłuszczowe mogą wpływać na organizm w zupełnie inny sposób, niż podejrzewano przed laty, i nie są przy tym szkodliwe dla funkcjonowania ludzkiego ciała.

Wartość odżywcza kawy ketogenicznej

Wśród składników odżywczych zawartych w kawie ketogenicznej na szczególną uwagę zasługuje witamina D, która jest obecna w maśle. Niedobór tego związku w organizmie jest najczęściej spowodowany brakiem ekspozycji na światło słoneczne u większości ludzi. Prowadzi to do zwiększonego ryzyka zachorowań z dowolnej przyczyny. Aby złagodzić ten problem, zaleca się zwiększenie spożycia tej witaminy w diecie, a także częstą ekspozycję na promieniowanie słoneczne. Jest to jedyny sposób, aby spełnić wymagania dotyczące składnika odżywczego, który ma istotny wpływ na nasze zdrowie. W przeciwnym razie konieczna byłaby suplementacja.